Kalibracija

Sigurna i precizna aplikacija zaštitnog sredstva moguća je jedino ako se provede ispravno kalibracija prskalice. Kalibracija se mora provesti čistom vodom i prije korištenja bilo kakvog sredstva za zaštitu.

Osnovne informacije o tome koliko kemikalija je potrebno dozirati na Vašu kulturu nalaze se na samom pakovanju sredstva za zaštitu. Kako bi navedena doza bila ispravna potrebno je provjeriti osnovne parametre prskanja: dozu, brzinu prskanja, radni pritisak i izbor dizne. Tako istovremeno dobivate precizniju dozu zaštitnog sredstva, a sigurno se postižu i određene uštede u zaštitnim sredstvima.

Često se prvo određuje doza prskanja (l/ha) i brzina prskanja (km/h). Pri tome je izbor dizne ograničen radnim pritiskom koji se kreće u rasponu od 1,5 – 4 bar. Navest ćemo primjer kalibracije prskalice za dozu od 150 l/ha pri radnoj brzini od 7 km/h.

Provjera brzine kretanja

Izmjerite udaljenost od 100 metara i prođite s traktorom tu udaljenost mjereći vrijeme potrebno za taj put. Pokušajte izabrati uvjete što sličnije uvjetima na polju, izbor radne brzine treba biti jednak radnoj brzini prskanja, a rezervoar neka bude napunjen do pola.

provjera-brzine-kretanja

 

 

 

Iz izmjerenog vremena u sekundama možete očitati brzinu kretanja iz tablice:

 

Sekundi na 100 m 40    42   46    50    54    58   60     62   66    70    74     76     78   80
km/h 9,0  8.6  7.8   7.2   6.7   6.2   6.0   5.8   5.5   5.1   4.9    4.7   4.6  4.5

Postupak kalibracije Hardi prskalice s upravljačkom jedinicom HC5500 možete vidjeti na našem youtube i google plus kanalu, autor Findri Željko.

Izbor dizne

Diznu možete izabrati na stranici Izbor dizni ili korištenjem diska za kalibraciju. Okrenite unutarnji disk gdje možete očitati hektolitarsku dozu od 150 l/ha na brzinu kretanja od 7 km/h. Ispod doze od 150 l/ha možete očitati da je potreban protok po dizni 0,875 l/min. Na donjem dijelu diska izabire se dizna pa za ove radne uvjete moguće je koristiti diznu ISO 025 pri 2,3 bar ili diznu ISO 02 pri 3,6 bar. Napominjemo da će kapi biti manje koristite li diznu ISO 02 jer pored toga što standardno danje manje kapi od dizne ISO 025 i njen radni pritisak veći.

izbor-dizne

 

Nakon izbora dizne uz pomoć diska za kalibraciju postavite izabranu diznu na prskalicu. Provjeriti kako sistem brtvi na način na pritisak povećate na 7 bar i provjerite da slučajno negdje ne dolazi do kapanja iz sistema. Istovremno morate imate dovoljno intenzivno miješanje sredstva u rezervoaru.

U slučaju da je sve u redu podesite pritisak na radni, tj. na onaj koji ste dobili prilikom rada s diskom. Izmjerite uz pomoć menzure količinu vode u razdoblju od 1 minute. Ponovite proces na najmanje 2 dizne na svakoj sekciji grana. Preporuka je zamijeniti dizne u slučaju ako imate odstupanje između dizni veće od 10%. Ako je odstupanje veće od 15% bez odgode zamijeniti dizne novima. Uvijek imajte na umu da kroz malu diznu prolazi zaštitno sredstvo koje je vrlo skupo.

Jednostavnu opremu za kalibraciju prskalica i atomizera možete naručiti na našoj adresi. Oprema se sastoji od diska za kalibraciju, menzure i mekane četkice za otklanjanje nečistoća iz dizni.